Pracownia Kulinarna "Basenowa"

"Restauracja"

Regionalne i lokalne smaki, potrawy kuchni żydowskiej i śląskiej, ale w nowoczesnym wydaniu znajdziemy w karcie w nowej restauracji obok basenu kąpielowego w Żarkach. Do dyspozycji 60 miejsc siedzących, w okresie wiosenno-letnim taras ze strefą wypoczynku chillout oraz parking. Dla najmłodszych kącik zabaw i specjalne menu. Można tu organizować przyjęcia i przyjechać z grupą w ramach wycieczki, a także zamówić catering - nie tylko na święta. W karcie zwraca uwagę wyśmienity śledź na tatarczuchu - lokalnym słodkawym regionalnym chlebie; tatar w nieco innej odsłonie, czy gęsie pipki. Jest i karp i łosoś, a także pstrąg. Wśród zup: flaki wołowe, rosół, krem z pomidorów. Są i sałaty, ale oczywiście z twistem, czyli np. z opalanym serem kozim, oczywiście lokalnym. Wśród dań głównych znajdziemy: kaczkę, golonko, polędwicę wołową, schab. Są też pyzy z kaczką i kaszą gryczaną, a także pierożki ravioli ze szpinakiem. Miłośnicy słodkiego też nie będą zawiedzeni: semifreddo kawowe oraz lody karmelowe, ale z zaskakującym dodatkiem plastra miodu i precla żydowskiego. Osobne menu jest dla dzieci: rosół, pomidorowa, ale i pulpety z indyka, łosoś na parze, kluski śląskie oraz naleśniki. W ofercie piwa lokalne z Browaru Jan. Restauracja jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

Menu

- Śledź na tatarczuchu (filet w occie/jabłko w ginie/gęsta śmietana/tatarczuch)
- Flaki wołowe (gotowane na wywarze kostnym/włoszczyzna/zioła)
- Gęsie pipki (żołądki gęsie w smalcu/warzywa/konfitura)
- Kaczka (noga kacza, mus z czerwonej kapusty, kugel ziemniaczany, jus kaczy)
- Golonko (golonka wieprzowa, glazura piwno-miodowa, kapusta kiszona zasmażana, chrzan)
- Pyzy z kaczką i kaszą (pyzy z kaczką i kaszą gryczaną, mus jabłkowy)
- Charoset w formie szarlotki

Napoje

- Herbata
- Kawa
- Czekolada
- Napoje gazowane
- piwa lokalne z Browaru Jan

Dla dzieci

- rosół
- pomidorowa
- pulpety z indyka
- łosoś na parze
- kluski śląskie
- naleśniki
- pierogi z serem


8.0

Bardzo dobry

Warto spróbować wariacji kuchni regionalnej